Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

5 kulcsfontosságú tény a nyújtásról

2015.11.05. 09:00 SalamonÁgi

Akárhányszor jön valaki hozzám masszázsra, legyen az visszatérő vendég vagy új, szinte mindenkinek ugyanazt a három jó tanácsot mondom: „Tessék nyújtani, nyújtani és nyújtani!” Nem tudom, hogyan és mikor lett ekkora mumus szegény nyújtás, de úgy tűnik nehezen veszik rá magukat a vendégeim. 


Lelkesen újságolják, hogy ők bizony rendszeresen futnak, de amikor a nyújtásról kérdezem őket tekintetük hirtelen a padlóra vagy a plafonra téved és közben azt ismételgetik: 'Igen tudom, hogy fontos, de…”. Tisztában vannak tehát azzal, hogy mennyi előnnyel jár, ha beiktatják az edzéstervbe, mégsem szakítanak rá időt. Ha pedig szakítanak, akkor is kevés időt és felületesen, vagy amennyire én láttam nem megfelelően. Éppen ezért álljon itt pár alapelv a nyújtásról, amivel jó ha tisztában vagyunk:

 

1. Lassan és fokozatosan tudsz eredményesen nyújtani

Ellentétben azzal, amit általános iskolában a testnevelés órákon tapasztaltál, a nyújtás nem abból áll, hogy tapsra rugózol, gyorsan és hirtelen irányváltásokkal, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy habár az izomhas maga nyúlik a két végén lévő inas terület kevésbé rugalmas. Ahelyett hogy ilyen formán sérülésnek tennéd ki magad, lassan és fokozatosan mozogj és többször ismételd a nyújtást, kíméletesen, figyelve a határaidra!
Ráadásul az izomhas is akkor nyúlik, ha nem hozod rá a frászt. Gondolj csak bele, mikor megijesztenek te is hirtelen összehúzod magad és minden izmod megfeszül, míg mikor relaxált vagy és nyugodt elernyednek az izmok.Lélegezz mélyen és lassan, így adva egy nyugodt tempót a nyújtásnak!

2. Nemcsak izmokat és knee-stretch.jpginakat tudsz nyújtani

 

Mielőtt útnak indulsz és lenyújtod a combhajlítókat, -feszítőket és a lábfejet, ne feledkezz meg az Iliotibiális szalagról sem. Ez a szalag oldalt fut a combon, a csípőtől ered egészen le a térd mellett el és a sípcsont külső oldalán tapad. Ez a vastag, rostos szövet stabilizálja a térdízületet a mozgás során ezért fontos, hogy amennyire lehet próbáljuk lazítani és ezt a rugalmasságot megtartani (ha túlságosan feszes, a térd ízületet kifelé húzza).

A képen a jobb láb IT-szalagjának nyújtását láthatjátok (forrás).

 

3. Először melegíts aztán nyújts

 

Gyakran látom, hogy a Margitszigeti futópálya mellé érve rögtön nyújtással kezd a kiérkező futó. A klasszikus futás előtti nyújtásokat 3 percbe sűríti, majd neki is vág a körnek. Ennél azonban sokkal jobb ötlet, ha kikocogsz a villamosmegállótól egy lassabb tempóban, közben fokozatosan emelve a véráramlást és az oxigénellátást a szövetekben. Az izmok bemelegednek és mire a futópályához érsz egy-két négy ütemű fekvőtámaszt követően már kezdheted is a nyújtást. Ezzel növelve az izom teljesítőképességét és csökkentve a sérülésveszélyt.

 

4. A nyújtás talán még fontosabb az edzés végén

 

Lehet, hogy nagyon mutatós ahogy be van feszülve a vádlid és a villamoson hazafelé legeltetik rajta a szemüket a csajok, de amint felállsz és T-900-at megszégyenítő mozgásba kezdesz, azt kívánod bár lenyújtottál volna.

A megrövidült izom, lehet hogy jól néz ki, de az optimális működéshez vissza kell állítani legalább az eredeti állapotot, különben később magas és fájdalmas árat fizetsz. 
Az edzés vége a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a legkritikusabb izmokon dolgozz, hiszen ilyenkor a legkisebb a sérülésveszély, és a legpihentetőbb a nyújtás. 

 

5. Időt és pénzt spórolsz a nyújtással

 

Mikor megkérdezik tőlem, hogy mikor jöjjenek vissza kezelésre, el szoktam mondani, hogy, ha edzel és nyújtasz sokkal ritkábban kell masszázsra járni. A  nyújtás ugyanis karbantartja az izmaidat, megakadályozza, hogy azok letapadjanak és összecsomósodjanak, ezzel beszűkítve az ízületek mozgásterjedelmét. Ráadásul megspórolhatod a gyógyszerek árát, amiket azért szedsz vagy kensz magadra, mert meghúztad, elszakad, fáj és stb. Ahelyett, hogy utólag kezelteted magad egy orvossal, inkább előzőleg kérd ki egy szakember véleményét! Az alapelveket már úgyis tudod, csak a gyakorlatok vannak hátra.


 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr18049748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása