Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Menza, büfé vagy otthoni elemózsia?

2014.08.31. 08:39 vanda0731

Most, hogy kezdődik az új év az iskoláknak sok szülőnek fejtörést okoz az, hogy mivel lássa el a csemetéjét. De ez a kérdés bennünk, dolgozó emberekben is felmerülhet.

Személy szerint, nem vagyok híve a menzás megoldásnak, annak ellenére, hogy 12 évig hűségesen lapátoltam magamba a kosztot. Akkor, nebulóként rá voltam kényszerülve. 

A menza amellett, hogy nem éppen az olcsó megoldásokhoz tartozik, azért nem a kedvencem, mivel nem ismerem az étel pontos összetevőit. Bár, lehet, hogy jobb is... A másik legnagyobb problémám, az, hogy az ételek túl sósak és lisztesek számomra. Valamint kevés bennük a zöldség és a gyümölcs.

A fenti néhány sorból egyértelműen kiderül, hogy az otthon főzős, és dobozos kaják híve vagyok. A legnagyobb előny, hogy ismerem az összes összetevőjét. Saját ízvilágom szerint készül. Finom, és sok rost található benne. A lehető legolcsóbb megoldás. Segít az EgyensúlyOM megőrzésében. 

Sokak szerint, a menzás megoldás azért jobb, mert: időhatékony, egyszerű, nem kell cipelni, nem kell minden nap azon gondolkozni, hogy mi legyen a másnapi eledel. 

Hogy van mindig időm és energiám főzni? Erre Ancsur adta meg az eddigi legfrappánsabb választ: csak olyat főzök, aminek az elkészülte nem tart tovább, mint az elfogyasztása. 

Ti hogy oldjátok meg a mindennapi meleg ételt?

Vanda

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr266648421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszkriminans (törölt) 2014.09.01. 07:53:53

A gyümölcs hülye érv, mert azt nem feltétlenül csak ebédhez lehet enni, otthon nyugodtan adhat a gyereknek a szülő gyümölcsöt, attól függetlenül, hogy a menzán az ritka, mint a fehér holló.

Ami viszont lényeges, hogy a gyerekek 90%-a a menzán a kaja felét sem eszi meg, és elég sokan vannak, akik semmit sem, ezt pedig nasival vagy péksüteményekkel pótolják. Hogy ebben mennyire a rossz kaja és mennyiben a divat jelentős? Én gyerekkori tapasztalataim alapján azt láttam anno, hogy az a 90% jó esetben 70-80%-ra esik azon ritka esetekben, amikor jól főznek a menzán...

élhetetlen 2014.09.01. 10:16:53

„csak olyat főzök, aminek az elkészülte nem tart tovább, mint az elfogyasztása.”, ez elég nagyképűen hangzott. Írhatnál pár példát. Mert nekem két sárgarépát megpucolni, megmosni, felaprítani, és megpárolni bizony tovább tart, mint megenni.

Kacsura 2014.09.01. 10:29:45

Ahhoz képest, hogy nem mindegy, mit eszik a gyerek, mi szülők mégsem emeljük fel a szavunkat (legalábbis nem elég hangosan) az ellen, hogy vacak kaját főznek a menzán. Egyébként már nem sós, meg lisztes, hanem ízetlen, így vigyáznak a nebulók egészségére.

Annyira nem tudom megérteni, miért nem lehet ehető ételt készíteni. Ráadásul fejlődésben levő szervezetekről van szó, tehát nem feltétlen kellene átesni a ló túloldalára, répán és salátalevélen nem biztos, hogy egészségesen felnő egy gyermek. Igenis hogy finomat és tartalmasat kellene adni menzán, nem attól híztak el eddig sem a gyerekek, hanem a chipstől, kólától, hamburgertől mittomén.

Csalány 2014.09.01. 11:33:44

@élhetetlen: Répát kefével megsikálni, aprítógépbe dobni, gombot nyomni 3 perc :-) És mehet a salátába nem kell párolni.
Bármilyen hal sütőben 20 perc.. Csirke comb filé serpenyőben, millió zöldséggel, kulimásszal, ízesítéssel, fűszerezési lehetőséggel 15 perc... Kuszkusz 2 perc.... Hűtött leveles, pite, mittomén milyen félkész tésztákat megtölteni, megsütni.. 20 perc... Hajrá...

randomuser1 2014.09.01. 12:06:03

monnyuk én elég rég voltam gyerek állagú, de suliba újabban van hűtő, vagy hogy otthonidobozoskaja?

randomuser1 2014.09.01. 12:07:23

@élhetetlen: van az a fajta kaja, ami nagyon lassan, komoly fájdalmak közepette fogy csak el :)

élhetetlen 2014.09.01. 12:12:43

@Csalány: Így gondoltam én is. Csak a nyers salátára nyers sárgarépa, az nem főzés. Ha felszeletelek két paradicsomot, megsózom, és ráteszek egy kanál tejfölt (ez a kedvencem), akkor nem mondom azt, hogy gyorsabban megfőztem, mint megeszem. Egyszemélyes háztartást vezetek, tudom, mi a gyors kaja, de a húsz perces halhoz azért nem árt a sütőlevéből egy mártást csinálni, valami köret, vagy saláta, akkor mondhatod, hogy főztél egy vacsorát. „Csirke comb filé serpenyőben, millió zöldséggel, kulimásszal, ízesítéssel, fűszerezési lehetőséggel 15 perc.” A millió zöldség és kulimász bolti csomagból kiöntve? Hűtött leveles, biztosan sokféle van, én a múlt héten szántam rá magam először a kipróbálásra, azt vettem meg, ami a boltban volt, kiolvastam a zacskót, na, nem számít, engedélyezett, de azt hiszem, soha többé.
Értelek én, csak a „csak olyat főzök…” akasztott ki. Akár Jamie Oliver 15 perces kajái. Ha minden elő van készítve, én is sok mindent megfőzök 15 perc alatt, de ez így nem ér. Nem kell megsértődni, nagyon szellemes a szlogened, de csak poénnak jó.

élhetetlen 2014.09.01. 12:23:03

@Emmanuel Goldstein: Szellemes. Eszembe jutott egy régi sztori. Baráti házaspárt vártam, nem vacsorára, de azért az asztalra tettem olajban kisütött lapos krumplis pogácsát (valahol az U-Flekuban szedtük össze anno az ötletet, azóta mindig van készen a mélyhűtőben), és egy salátát. A feleség: jaj, de jó, valami ehető. A zöldbabfőzeléket sikerült úgy elrontanom, hogy XXX (a férj) próbálta enni (rendes férj), egész addig, amig azt nem mondtam, hogy hagyd abba, ez tényleg ehetetlen.

Csalány 2014.09.01. 13:10:35

@élhetetlen:
Nekem is prioritási sorrendet kellett állítanom: hétvégén délelőtt kirándulok a családdal, játszóterezünk stb. vagy jó nagyanyáink módjára reggel 7-től délig állok a fazék mellett, hogy a család ebédet kapjon.
Így a bevált módszer: husi, hal salátával (halat nyakon öntöd tejföllel, reszelt sajttal, és sütöd. Lazacra dobsz egy kocka vajat, némi rozmaringot és viszlát... Tarja, ha bepácoltad előre, 30 perc alatt megsül a sütőben... Egyébként ajánlom a Goodfood magazint (nem, nem fizetnek a reklámért....) rengeteg gyors, egyszerű kaja.... suliba vihető wrap is (tortillába betekered a 20 perces husit, salátával, valami öntettel (fokhagymás joghurt...) isteni... Én tényleg nem vacakolok 30 percnél többet a konyhában...

élhetetlen 2014.09.01. 13:59:30

Még mindig nem érted. Nem komolyan kértem tőled főzési tanácsokat, csak, mint már írtam, arra akartam rávilágítani, hogy a „csak olyat főzök…” szöveged csak poénnak jó, (a 30 perc alatt megsült tartja megevése legalább 35 perc?). Egyébként nincs rá szükséged, de azért leírom, a lazacról jutott eszembe pl.: A vaj, vagy oliva, amiben megsütötted, (ha sütő, akkor a öntsd át egy serpenyőbe), egy kis pohár tejföl, egy teáskanál liszt (ennyi még nem árt meg), nagyon sok petrezselyem zöldje (szárított is lehet), pici víz, ezzel a habarással öntsd fel a zsiradékot, és keverd addig lassan, mig a habarás teljesen felveszi a zsiradékot. Ha ettél isteni krémes mártást! Légy szíves, ne válaszold azt, hogy nincs szükséged a tanácsaimra, mert tudom, ez csak úgy jött. És egy linzertészta összeállítása egy pitéhez, tényleg csak tíz perc, és akkor tudod, hogy mit esznek a gyermekeid. (majdnem, ha a vaj vaj, a lisz liszt). Nem vontam kétségbe családanyai képességeidet, csak egy mondatba kötöttem bele. Ennyi.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.02. 10:09:10

@élhetetlen: Bulgur/köles/barnarizs/barnatészta + kukorica/paradicsom/cukkini/bármilyen zöldség + tojás/felvágott/minőségi grillkolbász/grillezett husi + friss kevert saláta. Tökéletes egytálétel és kb 15 perc alatt össze lehet dobni. Nyilván nem három fogásos ünnepi ebédre gondoltam, amikor ezt mondtam.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.02. 10:11:58

@élhetetlen: A szlogen pedig tőlem származik. mondjuk én elég lassan eszek, van, hogy 25 percig is elnyammogok az ebédemen/vacsorámon. Mindig én vagyok az utolsó aki befejezi az evést, ekkora a többiek már megették a desszertet és a tányért is kinyalták :)

monerd2 2014.09.08. 03:56:45

@élhetetlen: van instant tészta ami 3 (!) perc alatt elkészül. de amit a többiek írtak, az is jó, mert pl amikor betolod a cuccot a sütőbe, akkor nem kell végig ott állni mellette így az nem számít teljes 20 percnek.

mondjuk én gyorsan eszem, 3 perc alatt pont meg is eszem azt a 3 perces tésztát is :)

de teljesen reális szlogen amúgy, kár volt belekötnöd :P
süti beállítások módosítása