A friss, ropogós zöldségek szezonjában a paprika mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nézzük csak mit is tud.
A paprika a burgonyafélék családjába tartozik. Európába Kolumbusz Kristóf hozta felfedezőútja során. Hazánkban igazán ismert és közkedvelt azután lett, miután Szent-Györgyi Albert itthon termelt paprikával végzett kísérletei során a C-vitamin előállításáért kapta meg a Nobel-díját.
A paprika élettani hatásai:
- A-, B- és C-vitamin tartalma rendkívül magas (azonos tömegű paprikában 9x annyi C-vitamin van, mint paradicsomban)
- magnézium, kálium és vastartalma jelentős
- tökéletes béta-karotin forrás
- fertőtlenítő hatása egyenes arányban áll csípősségével, azaz minél jobban csíp, annál jobban fertőtlenít
- szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést, az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét
- serkenti az emésztőrendszer működését, a nyál és a gyomorsavak kiválasztását.
- az agyban az ún. örömhormonok termelődését fokozza. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sokan szinte rabjaivá válnak az egyre csípősebb ételek fogyasztásának.
- kivonatát sikerrel alkalmazzák reumatikus eredetű ízületi gyulladások kezelésére
- a paprika erősíti az immunrendszert; bioflavon és likopin tartalma révén fontos szerepe van a rákbetegség megelőzésében
A paprikát fogyaszthatjuk magában, salátában, levesben, grillezve, húsokhoz, pürésítve. Ami a legfontosabb, hogy a magyar konyha egyik alapzöldsége.
És mi más lehet a mai receptünk mint a lecsó! :) A receptet itt találhatjátok meg!
Vanda