Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Paprika

2014.07.29. 08:00 vanda0731

A friss, ropogós zöldségek szezonjában a paprika mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nézzük csak mit is tud. 

A paprika a burgonyafélék családjába tartozik. Európába Kolumbusz Kristóf hozta felfedezőútja során. Hazánkban igazán ismert és közkedvelt azután lett, miután Szent-Györgyi Albert itthon termelt paprikával végzett kísérletei során a  C-vitamin előállításáért kapta meg a Nobel-díját.

 

A paprika élettani hatásai:

  • A-, B- és C-vitamin tartalma rendkívül magas (azonos tömegű paprikában 9x annyi C-vitamin van, mint paradicsomban)
  • magnézium, kálium és vastartalma jelentős
  • tökéletes béta-karotin forrás
  • fertőtlenítő hatása egyenes arányban áll csípősségével, azaz minél jobban csíp, annál jobban fertőtlenít
  • szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést, az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét
  • serkenti az emésztőrendszer működését, a nyál és a gyomorsavak kiválasztását.
  • az agyban az ún. örömhormonok termelődését fokozza. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sokan szinte rabjaivá válnak az egyre csípősebb ételek fogyasztásának.
  • kivonatát sikerrel alkalmazzák reumatikus eredetű ízületi gyulladások kezelésére
  • a paprika erősíti az immunrendszert; bioflavon és likopin tartalma révén fontos szerepe van a rákbetegség megelőzésében

 

 

A paprikát fogyaszthatjuk magában, salátában, levesben, grillezve, húsokhoz, pürésítve. Ami a legfontosabb, hogy a magyar konyha egyik alapzöldsége.

És mi más lehet a mai receptünk mint a lecsó! :) A receptet itt találhatjátok meg! 

 

Vanda

 

 

 

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr686538443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása