Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

A lélegzet gondolata

2015.04.28. 14:23 lukacszoli

Testünk számos funkció és folyamat tökéletes működésének köszönhetően működik. Szervek, szervrendszerek összehangolt ritmusa életünk minden pillanatában támogatja a létezésünket. Az egyik legfontosabb a légzés.

oie_deep_breath_cornuecopia_typepad.jpg

Egy felnőtt percenként átlagosan 16-20 lélegzetet vesz. Ez egy év alatt közel 9 és fél millió. Nyugalmi helyzetben percenként 5-8 liter levegő áramlik át a tüdőnkön. Edzés közben ez felmehet 40-60 literre is. Életünk során nagyságrendileg 750 milliószor lélegzünk. Összesen közel 290 millió liter levegő áramlik be a testünkbe.

Olyan folyamat ez, ami szorosan összekapcsolódik a test működésével. Ha néhány percre leáll, vége az életnek. Dum spiro, spero. Míg élek, remélek. Vagy inkább: míg lélegzem, remélek.

Csodálatos összhang, meghatározó ritmus. Amiről sajnos sokszor elfelejtkezünk. Még jó, hogy a tüdő tudatos légzés nélkül is működik. A testünknek egy olyan szervi működése ez, amit bizonyos korlátok között befolyásolhatunk, de ha nem figyelünk rá, akkor sem áll meg. Ez egy igen különleges képesség, hiszen például kevésbé kivitelezhető a bélrendszerünk, vagy a vesénk tudatos irányítása.

Amit pedig beáramoltatunk a testünkbe, nem más, mint a levegő. 78 % nitrogén, 21 % oxigén, 0,9 % argon és még némi ez-az. Gázok egy olyan keveréke, ami lehetővé teszi, hogy az élő szervezetek működésben maradjanak. Amit, a csodás technikai vívmányoknak köszönhetően akár csomagolt formában is megvásárolhatunk.

canned-air-freshome-1.jpg

Belégzéskor a külső bordaközi izmok összehúzódnak, a bordák megemelkednek, a rekeszizom összehúzódása következtében megnyílik a mellhártyaüreg "pótlólagos ürege", a rekeszkupolák süllyednek, a mellüreg térfogata megnő, amit passzíven követ a rugalmas tüdő, így a tüdőben lévő nyomás csökken, és a külső légtérből a légutakon keresztül levegő áramlik a tüdőbe.

Becsüljük meg ezt a bámulatos egyensúlyt. Gondoljunk csak bele, hogy az univerzum mekkora energiákat mozgatott meg, hogy létrejöjjön az a levegő, amit az adott lélegzetvétellel viszünk be. Legyen szó sportról, meditációról, vagy a napjaink bármelyik pillanatáról, próbáljunk meg tudatosan odafigyelni erre az áramlásra. Belégzésnél fogadjuk be az energiát. Kilégzés közben pedig engedjük el azt, amire már nincs többé szükségünk. Közben pedig köszönjünk meg mindent, amit adhattunk és kaphattunk.

Ha csak minden ezredik levegővételnél jut ez eszünkbe, az máris évente 9500 pozitív, teremtő gondolat.

Amilyen fontos a folyadékbevitel szempontjából a tiszta víz, ugyanilyen jelentősége van a friss levegőnek. Tiszteljük, becsüljük és szeretettel használjuk!

Aki pedig szeretné még tudatosabban végezni a légzést, annak jó szívvel ajánlom a pránajáma gyakorlatait.

Jó levegőt!

Zoli

 

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr67405892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása