Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Kerékpáros öltözködés télen

Mit vegyek fel buszjegy helyett?

2013.11.21. 16:14 lukacszoli

Számomra a kerékpározás a városi helyváltoztatás egyik leggyorsabb és legmókásabb módja. Amíg reggel sokan félig alvó állapotban, rossz kedvvel, álmosan érnek be a munkahelyükre, addigra nekem már megvolt 25-30 perc mozgás. Jó hangulatban, lendületesen. És néha egy picit hidegben.

Az élet télen sem áll meg. Ilyenkor igyekszem még inkább elkerülni a tömegközlekedést. Tapasztalataim szerint a sok szomorkás, levert utazó nem tesz túl jót a hangulatomnak. Marad tehát a hideg hónapokra is a bringa.

Ancsur írt nemrég egy remek posztot arról, hogy a téli futáshoz milyen felszerelés szükséges. A lényeg röviden: nem kell túlkomplikálni a dolgot, semmi tudományos és extra cuccra nem lesz szükséged. A kerékpározással is hasonló a helyzet. A hideg szél és a másfajta mozgás miatt néhány körülmény megváltozik, de alapvetően hasonló a helyzet. Nézzük fentről lefelé:

    • - Sisak: talán a legfontosabb kiegészítő. Síkos az út, sötét van, mindenki fáradt és figyelmetlen. Egy esetleges esés esetén életet menthet. Ráadásul még egy felület, amire rátehetünk egy lámpát. Vegyétek komolyan, tényleg.
    • - Sapka: a bukósisak elsősorban a védelemről szól, nem a melegről. Jól jön alá egy vékonyabb sapka. Túl vastag nem kell, gyorsabb tempó mellett kellemetlenné válhat.
    • - Sál: a szél és a hideg levegő miatt jobban oda kell figyelni a légutakra. Érdemes olyat választani, amivel az arcunkat is eltakarhatjuk, ha rosszabbra fordul az idő. Kitűnő megoldás lehet egy csősál.csősál.jpg

 

  • - Kabát: a szokásos télikabát, semmi több. Ha van síkabátod, még jobb, de ha nem tekersz túl nagy távolságokat, külön ezért ne vegyél. Ha még most keresel kabátot, olyat vadássz, aminek a hátán van láthatósági csík. Sötétben jól jöhet.
  • - Pulóver: ha lassan mész, vagy nem túl vastag a kabátod, nyugodtan vegyél fel kettőt. Ha lendületesen tekersz, hamar ki fogsz melegedni, szóval bőven elég egy réteg. Ha fázol, húzzál rá egy aláöltözőt.
  • - Kesztyű: a legfontosabb ruhadarab. A térddel ellentétben a kezünk még egy rövidebb út során is túlságosan kihűlhet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes beruházni egy síkesztyűre. Enyhébb időben pedig a bőrkesztyű is tökéletes.
  • - Derékmelegítő: korábban úgy gondoltam, hogy ez csak lányoknak való. Nemrég kaptam egy príma derékmelegítőt Ancsurtól. Azóta többször is használtam már és rájöttem, hogy kitűnő kiegészítő.
  • - Nadrág: sokan félnek attól, hogy megfázik a térdük. Amíg a városon belül maradsz és 25-30 percnél nem tekersz többet, ettől nem igazán kell félni. A mozgás melegen tart, a menetszél pedig nem olyan erős, hogy ennyi idő alatt áthűtse az ízületeidet. Egy hosszabb túra természetesen komolyabb előkészületeket igényel, de a városi bringázáshoz nem kell túlságosan komplex megoldásokra gondolni. Ha mégis nagyon fázol, szerezz egy aláöltözőt, vagy jägeralsót.
  • - Zokni: ha beázik a cipőd, hamar hideg lesz, nem árt a dupla réteg. A hideg szél és a csapadék mellett ez viszonylag sűrűn előforduló probléma. Legyen belőle egy pár a táskádban is.
  • - Cipő: bélelt, meleg. Ha évközben nem tekersz SPD cipőben, ne most kezdd el megtanulni.
  • - Kalucsni: ez a fura nevű izé olyan, mint egy vízálló zokni, amit a cipőre húzunk. Külső vízálló rétegként megfogja a szelet és vízállóvá teszi a rendszert. Azaz nem feltétlenül kell ormótlan téli bakancsot húzni az öltönyhöz, hétköznapibb cipő mellé is tökéletes.

kalucsni.jpgAz összes ruhadarabra igaz, hogy általában az egyszerűbb is elegendő, ami nincs telepakolva a csúcsmárkák logóival. Nem attól lesz valami jó, hogy 60-80 ezer Ft-ba kerül, hanem attól, hogy tökéletesen betölti a funkcióját. Ajánlom a Lidl és az Aldi akcióit. A Sportsdirect és a Decathlon kínálatában is vannak jó dolgok. Néhány hete 890 Ft-ért vettünk kitűnő csősálat és 1490 Ft-ért találtunk többrétegű síkesztyűt. Kabátból is lehet találni nagyon jól működőt 10 ezer Ft-ért, ami ráadásul jól is néz ki.

A hideg hónapok 95%-ában gond nélkül lehet haladni. A néhány maradék napon, amikor igazán nagy a hó, vagy mindent jég borít, nem ciki buszra szállni. A téli kerékpározás nem ördögtől való. Mindig legyen nálad lámpa, vedd fel a sisakot és öltözködj valamivel melegebben a szokásosnál. Ennyi és nem több, semmi extra. Amit kaphatsz cserébe, az a mindennapos mozgás, rövid utazási idő és jó hangulat.

Zoli

winter_1.jpg

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr925648005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása