Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Elkezdődött az év - BUÉK 20

2014.01.05. 09:47 lukacszoli

Kevesebb, mint két hónappal ezelőtt estem egy méreteset. Bár már jóval korábban beírtam a tervek közé a BUÉK 20 teljesítménytúrát, de ott hirtelen úgy tűnt, semmi sem lesz belőle. Szerencsére a vártnál jóval hamarabb használhatóvá váltam. A felépülés még tart, de napról-napra jobb a térdem. Próbáltam kocogni, de érzem, hogy lazák még a szalagok. Merészség helyett most inkább a kelleténél egy picivel óvatosabb szeretnék lenni. Függetlenül attól, hogy a futás még megterhelő, a túrázás azért már apránként elkezdődhet.

Tehát úgy döntöttem, hogy mégis elindulok a BUÉK 20-on. Persze csak óvatosan, komótosan. Első az egészség.

Ezt szem előtt tartva vágtam hát neki a túrának. Elvárásaim nem voltak, mindössze annyi volt a célom, hogy túrázzak egy jót és élvezzem minden pillanatát. Az idő jó volt, 4°C-ban indultunk és később is csak 6-7°C lehetett. Még így is izzadós volt a mászás, örülök, hogy nem nyári hőségben kellett menni.

Az első 4 km végig emelkedő volt. Már nagyon vártam, hogy felérjek a Hármashatár-hegyre, sok volt nekem a közel 400 m szintemelkedés 3,5 km-en. Indulás előtt direkt feltelepítettem a telefonomra egy jópofa panorámakép-készítő alkalmazást, bízva benne, hogy megint tudok majd lőni egy jó képet. A csúcshoz közeledve már kezdtem sejteni, hogy ez most nem fog összejönni. Amíg lent 150 méteres volt a látótávolság, fent néhol már 30 méterre sem láttam el. A csúcson pedig lényegében egybefüggő ködpárna fogadott.

Innen a Fenyőgyöngye felé vezetett tovább az útvonal. 5 km lejtős szakasz következett. Egészen járható volt az út, bár itt-ott a kavicsos-csúszós talaj megnehezítette a haladást. Idővel biztosan rutinosabban tudok majd haladni, de egyelőre inkább óvatosan lépkedtem. Ahol a fákba kapaszkodva topogtam, ott mások futva suhantak. De nem baj, egy ilyen túrán nekem nem az idő számít.

A Fenyőgyöngyénél volt egy "meglepetés" ellenőrzőpont. Azaz olyan, ami nem szerepelt a füzetben. Az ilyen rejtett pontokkal az útvonalat levágókat lehet kiszűrni. Itt véget ért a könnyű rész és a következő 6 km majdnem végig emelkedett. Árpád-kilátó, majd Apáthy-szikla.

IMG_3861.JPG

A szikla után egy rövidebb városi szakaszt követően ismét mászás következett. Egészen a Szépjuhásznén át a Nagy-Hárs-hegyig. A második csúcsot is megmászva már csak 4 km lejtős rész volt hátra. Itt már eléggé tört a bakancs, de azért sikerült célba érni. Itt Ancsur és Vanda fogadtak, ők futva teljesítették a távot, nagyon ügyesek voltak. Nekem közel kétszer annyi ideig tartott teljesíteni a távot.

Nagyon jó túra volt a BUÉK 20, jól éreztem magam. Négy és fél óra alatt teljesítettem. Míg futni nem tudnék és nem is akarnék most ennyit futni, túrázni szívesen elindulok egy ekkora távra. Az óra szerint 2123 kalóriát égettem el 142-es átlagpulzus mellett. Érdekes, hogy Ancsur pulzusa majdnem ugyanennyi lett, viszont neki az idő is és a kalória is majdnem a fele lett, mint nekem. Ennyit jelent a különbség az edzettségben és persze a testsúlyunk közti közel 40 kg is sokat számít.

A beszámolóba beleírtam az útvonal fontosabb csomópontjait. A Hármashatár-hegyen kívül a többiről tavaly őszig nem hallottam. 10. éve vagyok Budapesten, de a természetjárás és a környék megismerése teljesen kimaradt eddig. Most hogy, az elmúlt néhány hónap során több túrán is részt vettem, elkezdtem felismerni, hogy hol vagyok, apránként jönnek az ismerős kereszteződések és néhány helyen már térkép nélkül is tudnék navigálni.

Ezzel a túrával a Budapest Kupa teljesítését is elkezdtük.

Tök jó.

Zoli

IMG_3862.JPG

 

//Amit ma tanultam: a Hármashatár-hegy a hegyet jelenti, a Hármashatárhegy pedig a városrész neve.


A végére néhány rövid kérés:

Kedves futók!

Ez egy teljesítménytúra, amit futva is lehet teljesíteni. Viszont elsősorban túra. Ha a szűk ösvényen szeretnétek előzni, ne kiabáljatok és ne anyázzatok. A túrázó el fog engedni, mihelyt lehetősége lesz rá. Aki normálisan közelít, azt mindig el szoktam engedni. Aki viszont már messziről kiabál velem, az elől nem biztos, hogy azonnal kiállok.

A másik kérésem pedig azoknak szól, akik nem szeretnek fürdeni és nincs otthon mosógépük.

Mossátok ki a ruháitokat és fürödjetek meg, mielőtt túrázni indultok! A futóversenyeken is visszatérő probléma, hogy néhányan olyan penetráns bűzt árasztanak magukból, ami teljesen elnyomja a természet illatát. Van, aki percekig tartó bűztengert hagy maga után. Elég hervasztó élmény. A szappan és a mosópor viszont csodákra képes.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr925735109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.01.05. 10:06:15

A büdös valóban visszatérő probléma. Engem tegnap a cigisek is zavartak, egyszerre négyen gyújtottak rá előttem, remek volt. Aztán hiába kiabált utánam az egyik, hogy "jó a lábad bébi!" ezzel sem tett jóvá:) Aztán ott a szemetelés. Nem értem miért nem lehet a csokipapírt/használt zsepit zsebre tenni és kidobni egy szemetesbe?

Baduka 2014.01.05. 14:24:21

Gratulálok Zoli, örülök, hogy a lábad ilyen hamar rendbejött. Minden szavaddal egyet értek, ami az udvariasságot illeti. Nekem ez analógia azzal, amikor a bringás a JÁRDÁN, már messziről csenget. Na ott néha én is bekeményítek. Pedig a budira is bringával járok, de a járdán kussolok!!!
A büdösbe még nem futottam bele, mázli :-)

2014.01.06. 12:16:59

-Ha messziről kiabál, az is lehet hogy siet?! Mindenesetre szándékosan nem elengedni egy versenyzőt, mert neked nem szimpatikus, az minősíthetetlen!

-Ha valaki büdös egy futóversenyen-teljesítménytúrán, az természetes. Részben azzal emelkedett ki fajunk a többi közül, hogy masszívan tud izzadni. Valakinél ez büdösebb (pl. hormon probléma), hát Istenem. Verseny után biztos lezuhanyzik, addig hadd legyen már lécci büdös. Ha ezért óbégatsz az nagyon-nagyon gáz.

Választ eddig sem kaptam, pusztán az igazságérzetem íratta meg ezt velem.
További sikeres blogolást...

lukacszoli · http://egyensulyom.hu/ 2014.01.06. 12:25:37

@saaby.: Futóversenyen elengedek mindenkit. Sőt, mivel tudom, hogy lassú vagyok, ezért a mezőny végéről rajtolok.
Túrán is elengedek mindenkit, ha van rá lehetőségem. Ha viszont bunkó, akkor külön miatta nem fogok erőfeszítést tenni. Majd megelőz, ha szélesebb lesz az út.
A büdösséggel pedig a túra előtt, és a túra elején van bajom. Aki már akkor is szaglik, az úgy jött el otthonról.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.01.06. 12:27:24

@saaby.: 1. A teljesítmény túra nevében is benne van, hogy túra. Nem verseny, így versenyzők sincsenek. 2. Arról írt, hogy már az ELEJÉN is büdösek. Amikor még el sem kezdődött. Ez tényleg nagyon zavaró, futóversenyen is ez van. 3. Köszönjük, megsúgom, hogy annyira nem fog hiányozni, ha a jövőben nem kommentelgetsz ide. Písz!

2014.01.06. 12:53:38

-Versenyző-futó, ugyanarra gondolunk, ez csak játék a szavakkal. Gyorsabb Ember.
-Nem írta, hogy az elején. Bár legtöbben a rajtra megizzadunk izgalmunkban.
-Jaja. Bólogatójános van már elég, más meg úgy látom nem fekszik a heppi profilba! :D

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.01.06. 13:02:41

@saaby.: "Mossátok ki a ruháitokat és fürödjetek meg, MIELŐTT túrázni indultok!"

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2014.01.10. 10:43:39

Hm hm.
Hányni tudnék a büdös ruhás futóktól, mert ez nem a túrázók különlegessége. Beleizzad a kabátba is az ember, nem csak az aláöltözőjébe, de ez nem hatja meg, simán lerakja, majd újra és újra felveszi és már azért futsz gyorsabban, hogy megelőzd. Szánalmas az igénytelensége néhány embernek. Vagy mi vagyunk túl igényesek? :)
Az én futó-tórázó tapasztalatom az, hogy félreáll mindeki, ha hallja hogy trappolok mögötte - ráadásul még hajrázik is, ami igen jól esik, míg én bőszen köszöngetem, hogy félreállt, mosolyognak, tehát ha jó a hozzáállása az egyik félnek, akkor a másiknak is. De ha a futó bunkó, akkor ne várjuk el, hogy a túrázó rózsaszirmot hintsen a lábai elé...

2014.01.12. 02:07:52

@szancsurrr: Ez az idézet tökéletes kivonata, miért voltam kritikus a poszttal:

Nincs jogotok bárkit is felszólítani, viselkedjék másként, csak mert nektek úgy komfortosabb.
Ez nem egyensúlyban élő, hanem arrogáns, nagyképű személyiség ismérve.
süti beállítások módosítása