Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

A térd tisztelete

2014.05.30. 09:17 lukacszoli

A futás jó, mert számos pozitív változást és fejlődést hozhat az életünkbe. Egészséges életmód, optimális testsúly, fittség, erőnlét, több energia.

Viszont nagyon oda kell figyelnünk, mert közel sem veszélytelen. A szervezetünk rendeltetésszerű használat mellett életünk végéig segít minket. Azonban a határok túlzott feszegetésével, vagy ésszerűtlen életmód mellett komoly gondjaink, sérüléseink keletkezhetnek. Beszéljünk most kicsit részletesebben a térdről.

A Google a futás és a térdfájdalom különböző variációira rákeresve találatok tízezreit dobja ki. Ez nem véletlen. Még a legrutinosabbak is belefuthatnak olyan hibákba, amik károsítják a féltve őrzött egészségünket.

terd_hun_sh.jpg

A térdünk összetett rendszer. Tele érzékeny alkatrészekkel, amiknek a sérülése könnyen felboríthatja az egyensúlyt. Járás, futás közben szinte a teljes testsúlyunk a térdünkre nehezedik. Ha itt baj van, az az egész életünkre hatással van. Fájó, instabil, reumás, kotyogó, ropogó, beakadó lábbal még a legapróbb mindennapi mozgásformák, feladatok is gondot jelenthetnek.

Sokan sportolunk túlsúllyal. A mi esetünkben fokozottan oda kell figyelni, hiszen a plusz kilók hatványozottan nagyobb terhelést jelentenek. Ha a térd kopik, vagy megsérül, soha nem lesz már olyan, mint korábban. Az izmok és az erőnlétünk viszonylag hamar idő alatt képes látványosan fejlődni. Elképzelhető, hogy már néhány hét után le tudunk futni egyben 5 km-t. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ízületeink is felkészültek rá. Sajnos túl sok olyan esettel találkoztunk már, amikor a túl nagy hév, vagy a túlsúly néhány hónap után a térdsebészeten juttatta a kezdő futót.

Fokozatosan növeljük a terhelést, tartsunk pihenőnapokat, soha ne hagyjuk ki a bemelegítést és a nyújtást. Kezdőként, vagy túlsúlyosként felejtsük el a lépcsőzést, a mély guggolást, a gyors tempójú, vagy hosszú futásokat. Ráérünk, az eredmények megvárnak. Inkább toljuk el a nagy célokat néhány évvel, mint hogy egy sérülés véget vessen az életmódváltásnak, a sportnak. Ha a fogyás a cél, nem kell félmaratont futni. A megfelelő pulzus és intenzitás sokkal fontosabb.

A végén álljon itt elgondolkodtatásul néhány jellemző sérülés:

  • - Futótérd: a térdkalács hátsó része megkopik, fájdalmat okoz. Oka lehet a rossz technika, combizmok gyengesége, vagy rosszul kiválasztott, esetleg túlhordott futócipő
  • - IT szalag szindróma: égő fájdalom a térdben, vagy a csípőben. Jellemzően hosszútávfutóknál jelentkezik. A hosszú táv itt relatív is lehet, hiszen túlsúllyal jóval kisebb távnál is nagyobb terhelés kapunk. A comb külső oldalán futó iliotibiális szalag megduzzadhat, megduzzadhat, ami dörzsölheti a csontot. Nagyon figyeljünk oda a bemelegítésre és a nyújtásra, illetve futás közben ne forduljon befelé a lábfejünk, ezekkel megelőzhetjük ezt a roppant kellemetlen problémát.
  • - Fáradásos törés, repedés: megterhelő edzésprogram, erőltetett tempó, kierőszakolt tempójú fejlődés mellett az állandó túlterhelés törést, repedést okozhat. A futás szóljon a rekreációról, legyen jó élmény. Ha túl sokat várunk el a szervezetünktől, meg fog állítani.
  • - Tibial tendonitis: ha a cipő támasztása nem megfelelő, a lábszár belső oldalán lévő izmok tapadási helye begyulladhat. Használjunk rugalmasabb sarkú cipőt (itt azonban figyeljünk arra, hogy ne legyen túl puha, nem felhőn kell járni), futás után alaposan nyújtsuk le a vádlinkat és a lábfejünket.
  • - Gyulladt Achilles: ha a lábfej kifelé fordulva hagyja el a talajt, túl nagy terhelést kaphat az Achilles-ín. Figyeljünk oda a megfelelő futótechnikára és szükség szerint használjunk korrekciós talpbetétel.
  • - Plantar fascitis: a lábfej helytelen mozgása, vagy a merev, megrövidült vádli a talp középső ívén okozhat fájdalmat. Használjunk megfelelő talpbetétet és nyújtsunk alaposan futás után.

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr556217757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amarillalalal 2014.05.30. 14:29:04

Ezúton indítványozom, hogy a csütörtöki edzéseken se lógjuk el se a bemelegítést, se a nyújtást! :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.05.30. 15:39:54

@Amarillalalal: A bemelegítés jogos, és néha van is :) Mivel mindenki máskor ér be, közös nyújtást nem tudunk csinálni, csak reméljük, hogy azt nem lógja el senki.

Huncutkukac (törölt) 2014.05.30. 19:12:50

Eddig rendszeresen nem futottam - legfeljebb a zsaruk elől -, azonban egy hónappal ezelőtt el kezdtem futni - az a fránya sörhas! :)

A nyújtást, bemelegítést rendre kihagytam, de mostantól kezdve nem hagyom el.

Egyébként a fejlődés egész tűrhető.
Heti 2-3 edzés mellett:

Első nap: 3,2 km= 33,26 perc
Utolsó előtti napon, Hétfőn: 3,46 km= 22,34 perc
Tegnapi napon: 2,5 km= 15,31 perc

Már nem kell sok edzés a Cooper teszthez! :))

Morzso · http://mokrativ.blog.hu 2014.05.30. 20:37:57

Illetve néha a cipőválasztást és egyéb erősítő gyakorlatokat is meg kell fontolni a térd érdekében. Félmaratonra készültem és 2 hónap után elkezdett dagadni a térdem, s a vascus medialisom olyan volt, mintha darázsméreg lett volna benne. Speckó nyújtások, comberősítő feladatok, minimalista cipő és extra pihenő napokkal rendbe jött és életem első félmaratonja is megvolt. Azóta nincs bajom vele, most hasat kell erősíteni, mert ott jönnek ki problémák. Futás engem megtanított hallgatni a testemre.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.06.01. 09:25:59

@Huncutkukac: Szép! De azért csak fokozatosan, óvatosan :)@Morzso: Gratula az FM-hez! Minimalista cipőben futottad? Én is próbáltam a mezítlábas futást és tetszett, de a minimalista cipőig még nem jutottam el.

Mokrativ 2014.06.01. 10:39:39

@szancsurrr: Igen, egy NB minimus 10v2r-ben, azóta lett mellé egy asics Gel lyte33, de minimus még mindíg a favorit :)! Érdemes fokozatosan kezdeni, először úgy is midfoot-ot tanulod meg aztán csak utána a forefootot, a vádli is beállhat tőle, akkor pihentetni kell a futást 1-2 napra, de inkább izomláz legyen, mint dagadó térd. De nem biztos, h mindenkinek bejön ez a stílus, szóval nehogy bárki eldobja a cipőjét, ha eddig nem volt baja a térdével.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.06.01. 10:44:41

@Mókker: Igen, tudom, hogy fokozatosan kell szokni. Én állítólag alapból mezítlábas technikával futok, tehát nem sarokra, hanem talpközépre érkezek, szóval nem lenne hülyeség beszerezni egyet, de csak rövidebb távokra használnám, max fm-ig.
süti beállítások módosítása