Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Az új életmód eszközei: Turmix

2014.07.16. 12:18 lukacszoli

Sokszor az egészséges étkezés fő gátja az, hogy nem tudjuk, hogy

  • Mit
  • Hogyan
  • Mivel

készítsünk.

Az új életmód eszközei sorozatban a fentiek közül a "mivel" kérdésre szeretnénk választ adni. Elsőként jöjjön a turmix, avagy mixer.

Blendtec-Blender.jpg

Zöldséget, gyümölcsöt enni igen egészséges dolog, szól az ősi dakota közmondás. Ennek ellenére igen nehezen veszem rá magam, hogy ilyesmit egyek magában. Jobbnál-jobb kreált és valós ellenérveim vannak. Ez azonban nem felmentő ok, a vitaminra szükség van. Ezek és az ásványi anyagok pedig határozottan jobban néznek ki természetes formában, mint tablettába szorítva.

supplement_pills_whole_food.jpg

Miután ezt végiggondoltam, arra jutottam, hogy érdemes lenne feltérképezni, milyen módszerek és eszközök léteznek arra, hogy számomra is fogyaszthatóvá váljanak ezek a fákon és növényeken lógó színes bigyók.

Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem eszek/ettem gyümölcsöt. Néha hirtelen felindulásból megeszek egy-egy mandarint, vagy banánt, de ez messze kevesebb, mint amire szükség lenne. A kutatás során több olyan eszközre leltem, amiket használva azóta a statisztikailag elhanyagolhatóból a nagyítóval látható méretűvé nőtt a gyümölcsfogyasztásom. Idővel az összes kütyüt megnézzük, kezdésnek álljon itt a mixer.

Turmix, pépesítő, tálas aprító, mindenféle néven össze lehet futni vele. A botmixer és a keverőtálas mixer más tészta, azokról majd később lesz szó. Angolul blender, vagy liquidiser néven keressük. Definíció szerint olyan eszköz, amivel konyhában, vagy laboratóriumban tudunk különböző anyagokat keverni, pürésíteni, vagy emulgeálni.

A turmixban az a csodálatos, hogy csak beledobálunk mindent, ami a kezünk ügyében van, zúgatjuk a gépet néhány másodpercig és kész is a finom, energizáló ital.

Hogyan válasszunk turmixot?

A hipermarketekben, háztartási gépboltokban körülnézve láthatjuk, hogy 3-4 ezer Ft-tól kezdve egészen a több százezres csodákig terjed a választék. Mint szinte minden háztartási gépnél, itt is érvényes a tanács, hogy a legolcsóbbat semmiképpen se válasszuk, mert szinte biztos, hogy csalódás lesz a vége.

A turmixgép fő paraméterei:

  • Teljesítmény
  • Kések
  • Funkciók
  • Edény űrtartalma
  • Edény anyaga

Teljesítmény

150 W-tól a 2000 W-ig terjed. A teteje bizony közel 3,5 lóerőt ad le, ez már egy robogótól is tisztességes teljesítmény. Képzelhetjük, hogy egy ilyen kigyúrt turmixgép micsoda pusztításra képes.

Erre szükség is van, hiszen a zöldségek, gyümölcsök turmixolásának nem pusztán a pépesítés a célja. Ha például teszünk a mixbe salátát, spenótot, vagy bármilyen zöld levelet, azt csak egy erősebb gép tudja hatékonyan felaprítani. Ha a levelek ódivatú, hagyományos, szájjal, harapással és rágással való fogyasztását választjuk, az aprítás nem lesz elég alapos. Számos tápanyag és ásványi anyag van benne, ami csak akkor tud igazán hatékonyan beépülni a szervezetünkbe, ha már az emésztés első fázisában el tud keveredni a nyállal. Az apró sejtek millióit viszont nem tudjuk a fogainkkal egyenként felaprítani. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a mixert, ami a nagy teljesítménynek és a jó késnek köszönhetően sokkal alaposabban aprít. Ehhez elengedhetetlen a sok Watt. Egy 200 Wattos gép közel sem lesz olyan hatékony, mint egy erősebb.

A másik lényeges szempont a jég és a fagyasztott alapanyagok aprítása. Egy lassabb, gyengébb masina csak keveri összevissza, majd elakad, esetleg el is füstöl. A legjobb nyári frissítőkhöz szintén érdemesebb gépet választani.

Tapasztalataim szerint a 650-700 Wattos turmixok már kényelmesen kielégítik a hétköznapi igényeket.

Kések

Általában rozsdamentes acélból készülnek. A felülete lehet sima, vagy fogazott. A legolcsóbb típusoknál előfordul kétágú, a jobb gépeket viszont négyágú késekkel szerelik. Ha százezres keretünk van rá, olyan gépet is kaphatunk, aminek két, ellentétes irányban forgó kése van. Hiperszuper, de nem biztos, hogy szükségünk van rá.

turmixgep-kes.jpg

Funkciók

A legegyszerűbb, ki-bekapcsolós módszer nem mindig célravezető. A zöld levelek, saláták szeretik a nagy fordulatot. Az érzékenyebb gyümölcsöket, bogyósokat viszont nem feltétlenül érdemes a legnagyobb fordulaton darálni. Van, aminek nagyon egészséges a magja, feldarabolva azonban igen keserű lesz. Ezeket érdemesebb finomabban kezelni. A gépünkön legyen legalább 2-3 állás, de a legjobb, ha fokozatmentes tekerőgomb van rajta. Ezt általában már a 10 ezer Ft-os gépek is tudják.

Lehetnek mindenféle extra variációik is, például jégaprítás, smoothie, jégkrém, tisztítás. Hasznos apróságok, de nem létkérdés. Hiszen, ahogy a téli olimpia sem más, mint a jégen, havon csúszás különböző verziói, a turmixolás sem egy bonyolult dolog.

A blendtecnél vehetünk akár okosturmixot is... Ez figyeli, hogy mikor és mennyit turmixolunk, ez alapján gyűjthetünk szép pontokat és kitüntetéseket.

Edény űrtartalma

Millió méretben létezik, a pohártól a vödörig. Nekem az 1,5 literes jött be. Ebben még 1-2 pohárral is kényelmesen lehet készíteni, de a nagyobb mennyiség sem gond. Másfél liternél többre még sosem volt szükségem, mivel a turmixok frissen a legjobbak, ennél több pedig nem fogy el túl hamar.

Edény anyaga

Az egyik legfontosabb paraméter. Ha rendszeresen szeretnénk használni és tennénk bele jeget, fagyasztott dolgokat, nyers zöldségeket, akkor felejtsük el a műanyag edényeseket. Néhány alkalom alatt elfárad az anyag és eltörik. Ha nincs szerencsénk, elég nagy pusztítást tud végezni. Vegyünk inkább olyat, aminek üvegből készült az edénye. Érdemes olyat választani, aminek edzett az anyaga, vagy törhetetlennek hívják. Ezek strapabíró bödönök, amik éveken át ki tudnak szolgálni.

 smoothies.jpg

Úgy tapasztaltam, hogy nem érdemes túl drága gépet venni. Nekem most egy Auchanos sajátmárkás van, 700 W, üvegedény, 11 ezer Ft. Teljesen elégedett vagyok vele, évek óta tökéletesen működik. Eddig mindent el tudtam készíteni vele, sosem tűnt gyengének.

És végül, a nagy kérdés: mit tegyünk bele? Alapvetően bármit. gyümölcsök, zöldségek, nyersen, főzve, hidegen, melegen. Az épeszű variációk szinte mind finomak lesznek. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet, esetleg tejet. Cukrozni nem kell, a gyümölcsök elég élesek. Ha pedig sósat ennénk, remek krémleveseket készíthetünk vele. Főzzük meg a zöldséglevest kevés lével és turmixoljuk össze.

A végére pedig egy videó, ami remekül bemutatja az egyik legerősebb gép elképesztő teljesítményét. Így lesz néhány másodperc alatt por a golflabdákból.

 

Jó étvágyat!

Mi a kedvenc turmix receptetek?

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr275623705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2014.07.17. 08:25:18

Milyen furcsa, hogy ez nálam pont fordítva van: nem szeretem a löttyöket, de gyümölcsöt tudnék egész nap rágcsálni. :)

takacsveca93 2019.04.22. 15:02:30

Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől döglik a légy, hehe :) Egész finomakat lehet alkotni, szinte már nélkülözhetetlen számomra. Pá ezer forintért lehet már kapni normális gépet.
www.ujsagomat.hu/media-markt/nyitasi-ajanlatunk-szerdatol-17-04-2019/ mindig megnézem ,hogy mit látok olcsóbban és merre keressem
süti beállítások módosítása